Egyéb kategória, Otthon

Advent közeledtével – adventi dekorációk

Advent időszakában sokan szeretik otthonukat feldíszíteni. Ha igazán stílusos díszítést szeretnénk készíteni, érdemes barangolni a net különböző kreatív oldalain, ahol ötletek tárházából lehet meríteni. Nem elég azonban a jó ötlet. Fel kell mérni azt is, hogy a kiszemelt dekoráció illik-e a lakásunk szín – és stílusvilágához, illetve a család többi tagjának az ízléséhez.

Adventi irányzatok

Piros-natúr

A klasszikus zöld-, piros, fehér és arany színekből összeállított koszorú és ajtódísz kompozíciókkal nem lehet tévedni. Vörös terítő, fehér textilek és gyertyák, élénk piros almák és karácsonyi csillagocskák és fahéj jellemzik ezt az irányzatot.

Ügyeljünk arra, hogy hogy az asztaldekorációt maximum 2 szín határozzon meg. Így tudunk igazán nemes és minőségi hatást kelteni. Ez jobban illik egy karácsonyi menühöz, mint egy nagyon tarka, nyugtalan asztal.

Tiszta és nemes

Aki nem szereti a szokásos karácsonyi dekorációkat, az készíthet visszafogott kompozíciót is. Egyszerű dekorációk tört fehér és szürke fényes anyagokkal, mint az üveg nemes acél kombinációk, melyek egy nemes atmoszféráról gondoskodnak. Ez a dekoráció leginkább a minimalista stílusban berendezett otthonok számára ajánlottak.

Természetes stílus

A természetesség, a természetes anyagok felhasználása az adventi díszítéseknél is megjelenik. Fa, fenyőtoboz, szárított gyümölcsök, színes erdei bogyók, örökzöldek, mint a fenyő, a száraz gallyak alkotják e stílus összetevőit. Az ilyen kombinációk a rusztikus belső terekhez illenek.

Csillogó és elegáns

A stílusok sorából nem hiányozhat a fényűző stílus sem. Üveg, kristály, csillogó gömbök, csillagok, karácsonyi figurák, fehérre lefújt száraz gallyak e téma jellemző kellékei. Ennél az irányzatnál  visszafogott a színvilág  Lehetőleg csupán két színnel dolgozzunk, pl. fehér- rózsaszín, ezüst + egy szín – piros, sárga, zöld, vagy lila. Fontos, hogy illeszkedjen a lakás színvilágához.

Saját készítésű koszorúk az adventi dekorációk nélkülözhetetlen eleme

Az adventi illetve karácsonyi díszítések közül egy valami nem hiányozhat: az adventi koszorú. Az azonban, hogy hogy nézzen ki, teljesen rajtunk múlik. Hagyományos, vagy modern, bolondos vagy formabontó, a fantáziának semmi sem szab határt.

A hagyományos adventi koszorú alapja a fenyőkoszorú. Ez lehet saját készítésű vagy vásárolt. Ezenkívül kaphatók szalma, vessző, vagy mohás koszorú alapok, melyet tetszés szerint díszíthetünk.

A hagyományos díszítések mellett játszhatunk különböző, szokatlan anyagokkal, mint a bogyók: homoktövis, csipkebogyók, vagy zöld levelek, mint a babér.

Nem kell mindig 4 gyertyát tenni a koszorúra. Érdekes lehet egy nagy fa korong telerakva különböző fényfüzérekkel. Egyszer egyet kapcsolunk be, azután kettőt, majd hármat. Ezek a fényfüzérek nagyon hangulatos atmoszférát teremtenek. A hagyományos kerek koszorú alap mellett választhatunk szögletes alapokat, vagy bármely más formabontó anyagot. A lényeg az, hogy harmonikus legyen.

Adventi fények a lakásban

Decemberben, az év legsötétebb hónapjában vágyunk a meghitt fényekre. Az adventi időszak különösen alkalmas arra, hogy a lakás tereit sok kis fényforrással osszuk meg, így teremtve olyan kellemes hangulatot, melyben jól fogjuk érezni magunkat. Elhelyezhetünk teamécseseket, különböző nagyságú gyertyákat, fény figurákat és fényfüzérrel díszített faágakat a lakás különböző pontjain. A LED -technológia megjelenése is új lehetőségeket nyújt a díszítésben.

E rövid kis írással remélem segítséget nyújtottunk az adventi dekorációk elkészítéséhez, illetve ahhoz, hogy saját ízlésünknek és kreativitásunknak megfelelő dekorációval díszítsük fel otthonukat.

Ács Klára

Fotók: Pinterest.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük