Divat/Szépség

Ruha teszi az embert

„Ruha teszi az embert”.Így szól a közmondás. Sokan nem veszik komolyan ezt a már-már közhelynek tekinthető mondást, pedig érdemes odafigyelni erre a kérdésre. A ruha ugyanis kommunikál a szabásával, a stílusával, a színével, a látható értékével, pl. márkalogójával, anyagminőségével, és azzal is, ahogyan azt viseljük. Ezzel hat saját és mások pszichéjére, de jól lehet használni arra is, hogy felkeltsük az igényeket és manipuláljuk az embereket.

A következőkben a divat, a szín és a lélek összefüggéseit vesszük górcső alá.

Ruha a lélek tükre

Aki reggel a szekrénye elé áll és nem tudja eldönteni, hogy mit vegyen fel, nemcsak a ruhásszekrényével van baj, sokkal inkább játszik szerepet a tudatalattija, mivel mi magunk válogatjuk össze ruhatárunkat és hangulatunk alapján választjuk ki a felvenni szánt ruhadarabot. Minél tudatosabbak, boldogabbak, lehangoltabbak, vagy bizonytalanabbak vagyunk, annál határozottabban vagy ellenkezőleg annál tanácstalanabbul nyúlunk a ruhadarabokhoz. Mindezt nehezíti, ha még az éppen kötelező alkalmat, vagy még az időjárást is figyelembe kell venni.

Hangulatunkat tehát nemcsak a testbeszéd segítségével kommunikáljuk kifelé, hanem az öltözködésünkkel is. Ha találkozunk valakivel az utcán, közlünk magunkról, a divathoz fűződő viszonyunkról, ami ugyanabban a pillanatban a pszichés állapotunkat is tükrözi. Akivel találkozunk az már az első pillanatban eldönti, hogy szimpatikusnak vagy antipatikusnak talál minket.

Sajnos nincs arra alapszabály, hogy az adott öltözet kinek-kinek helyes – vagy helytelen az adott pillanatban, ehelyett azt ajánljuk, hogy legyünk kreatívak ruhatárunk összeállításánál és a ruhánk kiválasztásánál. Ehhez persze fontos a helyes önismeret és bizonyos dress code alapszabályok ismerete is. Ha szeretjük azt a ruhát, amit éppen viselünk, azt ki is sugározza viselkedésünk és ez az első lépés a jó választás felé és, mint korábbi cikkeinkben is említettük, a jó választás a színek kiválasztásánál kezdődik.

Egy kis színpszichológia

A színek minden időben fontos hatást gyakoroltak az emberek életére és ezzel együtt a pszichológiára is, és ez alól a divatos ruhadarabok és azok kombinációi sem képeznek kivételt. Minden szín, legyen az egy póló, egy kiskabát, egy nadrág vagy cipő színe,  meghatározott hatással és szimbolikával bír. Minden ruhadarab a viselőjétől függően is más-más hatást gyakorol más-más szemlélőre. Ami az egyiknek tetszik, az a másiknak nem. Ez köszönhető többek között annak is, hogy bizonyos színek jelentéseit a hagyományok és a különböző kulturális körök befolyásolnak és határoznak meg. Ilyen például a gyász, amely során találkozhatunk fekete, fehér és színes öltözettel.

 

                                                     

 

Ugyanakkor a szín más hatásai szinte univerzálisérvényűek, az emberek az egész világon hasonlónak vagy azonosan érzékelik őket.  A vöröstől a sárgáig terjedő színárnyalatokat mindenhol meleg árnyalatoknak tartják, míg a zöld és a kék árnyalatait hidegek. Ennek oka pszichológiai szempontból a saját emberi tapasztalat.

A piros és a sárga, a meleg tűz, a napfény, a kék és a zöld, inkább a víz és jég érzetét keltik.   A fekete, fehér és szürke színek semlegesek, így minimalisták, elegánsak és egyszerűek, míg más konstellációban unalmasak. Azoknak, akik szeretnek kísérletezni a színekkel, egyrészt bizonyos mértékig figyelembe kell venniük az aktuális színtrendeket és azok kombinációit, hogy ne paradicsom madárként tűnjenek fel, másrészt a színek jelentésének alapismeretével is rendelkezniük kell.

2019 tavasz-nyár divatszíne

Színek és színhatások

Az alábbi rövid áttekintés némi betekintést nyújt a színek lehetséges hatásaira.

o A piros  nemcsak az energiát, a szenvedélyt és a szeretetet jelöli, hanem az életképességet és (különösen a természetben) a veszélyt. A sok pirosat viselőket a temperamentum és a magabiztosság, negatív összefüggésben az agresszió jellemzi.

o A kék nyugodt, de bizonyos körülmények között távoli és hideg is lehet. Azokat, akik szeretnek kéket viselni, gyakran harmonikusnak és konfliktus kerülőnek, melankólikusnak, negatív megközelítésben hidegnek tartják.

o Aki szeret önmagán sárgát látni, intelligensnek, szabadságszeretőnek, tényszerűnek és ésszerűnek tekintenek, de a sárga azonban az irigységet is szimbolizálja. Gondoljunk csak a sárga írigység kifejezésünkre.

o A zöld a remény és az élet színe. A zöldet viselők a jövőbe néznek, de egyben szeretnék megnyugtatni magukat ezzel a színnel. Bárki, aki zölden van, nagylelkűnek is tekinthető.

Nos, ez csak egy kis ízelítő volt a lelkünk és a színek kapcsolatára, hiszen hosszú oldalakon keresztül lehetne a színek különböző hatásairól írni, most indulásnak ennyi is elég. A későbbiekben még fogunk írni erről a témáról.

 

 

Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük