Divat/Szépség, Egyéb kategória, Otthon

Szin – és karácsonyi dekoráció trend 2023

Az év legszemlélődőbb időszakban járunk. Forralt bor, szegfűszeg, fahéj  és gyertyafény illata tölti be a lakást.  Gyorsan közelednek a karácsonyi ünnepek. Itt az ideje, hogy elgondolkodjunk azon, milyen díszbe öltöztessük fel karácsonyra az otthonunkat, kertünket és nem utolsó sorban milyen színekben pompázzon  karácsonyfánk.

Mint a divat aktuális színtrendjei, úgy a karácsonyi színek és színkombinációk  is évről évre változnak, és új divatelemek jelennek meg. Így van ez 2023-ban is. Bár léteznek trendek, a legfontosabb mégis  az,  hogy a színek elsősorban saját ízlésünket tükrözzék és kedvünk szerint kombináljuk azokat. Csakúgy, mint a divatban, itt sem kell  vakon követni a trendeket, de azért nem árt, ha ismerjük azokat, mert  meglódíthatja a fantáziánkat.  A szépen, stílusosan díszített otthon növeli az ünnepvárás és az ünnepek hangulatát.

Színek és anyagok

A 2023-as év több új, divatos színt tartalmaz, amelyekkel igazi téli csoda országgá varázsolhatjuk otthonunkat Természetesen az igazi klasszikusok , mint a fenyő zöld, az arany  és a piros soha nem mennek ki a divatból, és vannak olyanok is akik ragaszkodnak saját hosszú évek óta tartó díszítési hagyományaihoz.

Idén minden a természetesség témája körül forog. Ennek megfelelően nemcsak a meleg színek, mint a bézs, a barna, a zöld és a krém fehér játszanak fontos szerepet, hanem a természetes anyagok, mint a fa, a makk és a levelek is. 2023-ban a letisztult skandináv, minimalista stílus áll az élen. A „Kevesebb több” mottóhoz híven az idei dekoráció is természetesebb, kevésbé díszes és csodálatosan finom.

A másik trend újdonság a költői, romantikus stílus.  Itt a művészi és a játékos dizájn finom színekkel párosul. E téma színpalettáján megtalálható a bársonyos szürke, a finom zöld, a fehér, a romantikus vörös és az égszínkék. A finom világoskék színek megidézik a havas tájat,  és a hópelyheket. Különösen népszerűek a virág- és indás minták, de szívesen alkalmazzák a  fodrokat és a sakktábla mintákat is.

A saját készítésű díszek és a barkácsolás nemcsak trend 2023-ban, hanem a klímaválság miatt létszükséglet is. Végtelen számú különféle, újra hasznosítható  anyag található a ház körül, amelyekből nagyszerű karácsonyi díszek készíthetők.  Ezzel a trenddel szabadjára lehet engedni a fantáziát.  Az élénk és kontrasztos színek itt nem jelentenek gondot, ellenkezőleg, tökéletesen illeszkednek a témához. Nagyon divatosak az organikus formák, az élénk színek és a 60-as éveket idéző ​​illusztrációs dizájnok.

A 2023-as karácsonyi trendszínek

Az olyan klasszikusok mellett, mint a piros, a zöld és az arany, idén sem hiányozhat a színpalettáról. Újdonságként jelenik meg a rózsaszín, a taupe és a lila.

Kék és ezüst

A kék és az ezüst harmonikus kombinációt alkot. A sötétkék a téli éjszakai égboltra, az ezüst pedig a csillagok ragyogására emlékeztet. Annak elkerülése érdekében, hogy az elrendezés ne tűnjön túl hidegnek, ki lehet egészíteni a képet arany elemekkel,  számos fényforrással,  például LED – gyertyákkal és csillagokkal.

Arany és fehér

Az arany klasszikus szín karácsonykor, és nem ok nélkül. Meleget sugároz, fényesen ragyog a sötét évszakban, és elegáns látszatot közvetít,  legyen szó gömb  karácsonyfa díszről, gyertyatartókról vagy koszorúkról​.

Zöld és piros

Kedvelt a klasszikus a zöld és piros díszítőelemek kombinációja. A piros mikulásvirág valószínűleg az egyik leghíresebb karácsonyi növény, és ideális dekorációnak is. A piros gyertyákkal vagy bogyós gyümölcsökkel és zöld fenyőágakkal díszített adventi koszorúk is hangsúlyozzák a karácsonyi hangulatot .

Rózsaszín és bézs

A rózsaszín kevésbé klasszikus, de illik  karácsonyra is. Bézs színnel kombinálva még finomabbnak tűnik. A rózsaszín a dekorációkban szerepelhet, mint színes akcent szín, de meghatározó tónusként is megjelenthet. Aki szereti a rózsaszínt az akár az egész karácsonyfát feldíszítheti a rózsaszín és a bézs különböző árnyalataival.

Taupe és barna árnyalatok

A taupe  (tób) szürke, sötétbarna árnyalattal igazán elegáns lehet, a földtónusok gyönyörű kombinációját nyitja meg. Ebben a trendi színvilágban a szalmacsillagok remek dekorációs alapot képezhetnek. Az apró csillagocskák jól kombinálhatók barna és szürke tónusú gyertyákkal, fali dekorációkkal.

Lila

2023 nagy újdonsága a lila, ami egyszerre elegáns és misztikus hangulatot teremt. Lila gyertyák, fadíszek és levendula  különleges megjelenést adnak a környezetnek.

Fekete-fehér

A skandináv minimál stílus kedvelőinek ajánlott a fekete-fehér színösszeállítás. A fekete-fehér kontraszt változatosságot biztosít a zöld ágakon, ezenkívül ez a kombináció időtálló, újra és újra felhasználható, bővíthető.

Fotok: pinterest. hu.

Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük