Divat/Szépség, Egyéb kategória

Természet – színharmónia – öltözködés 

A színek sokkal fontosabb szerepet játszanak az életünkben, mint azt gondolnánk. A színharmónia megteremtésében, a legjobb tanítómesterünk a természet. Figyeld meg nyáron a virágos mezőt, ősszel az ezer színben pompázó erdőt, vagy a tavasszal a friss zöld levelek számtalan árnyalatát, a virágzó fák finom pasztelljeit. Tökéletes a színharmónia. Különösen fontos szerepet játszanak a színek a megjelenésben, az öltözködésben. A nem megfelelően megválasztott színek öregíthetnek, vagy unalmassá tehetnek.  

Az 1980 – as évek elején Amerikában a szem, a haj és a bőr színét és az évszakokat alapul véve kidolgoztak , melyet  egy színelemző rendszert, mi szerint négy fő színcsoportot –  tavasz,  nyár, a ősz és  tél – állítottak fel és ezen belül a bőr színe alapján hideg és meleg típusokat. A képlet azonban ennyire mégsem egyszerű, mert léteznek átmeneti típusok is, amit a színszakértők színes kendők segítségével határoznak meg.  Mi nem szeretnénk a színtanácsadók kenyerét elvenni, csupán némi ízelítőt szeretnénk adni a színek, a színharmónia meghatározó szerepéről.  

                 

                          

Tehát, az embernél a szem, a bőr és a hajszín természetes harmóniát alkot, persze, csak akkor, ha nem festik a hajat lilára és nem hordanak színes kontaktlencsét.  Disszonáns hatást kelthet az is, ha egy sötét típus nő szőkére festeti a haját.

Színharmónia és megjelenés 

Ma, amikor a megjelenés talán mindennél fontosabb, egyáltalán nem elhanyagolható, hogy öltözetünk harmóniában áll – e személyiségünkkel, saját természetes – bőr, haj, szem – színeinkkel. Persze nagyon fontos a testalkat és a ruha fazonjának az összhangja is, de erről majd később beszélünk. Most maradjunk a színeknél, a színharmónia témájánál, ott is első lépésben a személy színeinél.  

Reggel, előfordul, hogy késésben vagyunk és gyorsan magunkra kapunk valamit, anélkül, hogy belegondolnánk, milyen a felkapott ruha színe. Pedig ez bizony fontos, mert ruhánk színe befolyásolhatja egész napunkat. A rosszul megválasztott szín éveket öregíthet, vagy éppen fiatalíthat, sápaszthat, vagy ellenkezőleg, élénkíthet, feldobhat. Ha igazán elegánsak akarunk lenni, akkor ne legyen rajtunk szín kavalkád, persze itt nem egy tarka ruhára gondolok, hanem arra, hogy ahány darab van rajtad, az mind más színű. Ezt csak a nagyon jó színérzékkel megáldottak kockáztathatják meg. Vannak, akik ösztönösen tudják, hogy milyen színt mikor, és milyen kombinációban lehet, kell felvenni, de nem árt, ha tudatosan is meg tudjuk választani színeinket, és ráadásul még a színek különböző, hol negatív, hol pozitív hatásával is tisztában vagyunk. (Ez utóbbiról is lesz szó később.) Egyszóval tisztában kell lenni a színharmónia szerepével !

Persze, most mindenki rávágja: én tudom, tisztában vagyok vele!                    

Rövid színharmónia teszt 

Nos, nézzük, mennyire vagy „színtudatos”? 

Mindannyiunk szekrénye tele van ruhákkal, mégis vannak olyanok, amelyekben jól érezzük magunkat, míg másokat alig hordunk pedig azokat is mi vettük meg. És ott vannak még azok a darabok is, melyeket hirtelen felindulásból vásároltunk. 

Alább felteszünk néhány kérdést, melyre válaszolva megtudhatjátok, mennyire vagytok tisztában természetes színeitekkel, a színharmónia lényegével.  

  1. Ha kinyitod a szekrényedet a szivárvány valamennyi színe eléd tárul? 
  2. Van – e olyan színű ruhád, melyben sápadtnak érzed magad és emiatt erősebben kell  sminkelned?  
  3. Ha feketét veszel fel feltűnőbb lesz – e a ruhád, mint az arcod? 
  4. Blúzaid között egyaránt megtalálható a tört fehér és a hófehér is? 
  5. Vannak hideg (fuxia, szilvakék stb.) és meleg (barackrózsaszín, terrakotta stb.) tónusú rúzsaid is? 
  6. Azért ragaszkodsz ugyanahhoz a néhány színhez, mert tudod, hogy beváltak? 
  7. Vöröses kék ruhád mellett van pasztell kék és szürkéskék ruhád is?  

Ha csupán két kérdésre válaszoltál igennek, akkor van némi fogalmad a színekről.  

Ha három kérdésre válaszoltál igennel, akkor a színekről alkotott elképzeléseid hiányosak. 

Ha háromnál több kérdésre válaszoltál igennel, akkor van még mit tanulnod a színekről, de érdemes az alábbi Coco Canel idézeten is elgondolkodni!

 

Ács Klára 

Forrás: Mary Spillane: Stíluskalauz 

Fotók: Luxury Fashion Lebels – Face book

Le Cabinet des Mode – Face Book

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük