50+

Divat 50 felett

Úgy tűnik manapság a női magazinok, a divattervezők, egyre többet  foglalkoznak az 50 pluszos nőkkel. (Megjegyzem éppen ideje.) Tv reklámban hirdetik, hogy az élet csak 50 éves kor után kezdődik igazán. Manökenek, fotómodellek között is megjelennek az idősebb hölgyek, sőt nemcsak 50, de 60, 70 pluszosok is. Nyugaton a kereskedők már régebben rájöttek arra, hogy ez a korosztály is piacképes fogyasztói réteg. Ez nem is csoda, hiszen ma már a nők egyre tudatosabbak, aktívabbak minden korosztályban. Az érett nőknél is jelen van az igény a divatra vagy a divat újrafelfedezésére.

 De mit jelent a divat az 50. éven túl?

Valami mást, mint a 20 évesek divatját. 50 év felett természetesen változik a látásmód és az ízlés. Változik az anyagi helyzet, a karrier, a családi állapot. A gyerekek kiröpülnek. Egy dolog nem változik: a tetszeni akarás, a jó megjelenés iránti vágy.

Gyakran halljuk, hogy minden kornak megvan a maga szépsége. És ezt valóban érdemes hangsúlyozni! Minden kornak!  Még akkor is, ha egyesek szerint a divatnak kevés köze van az életkorhoz. Szerintem pedig igenis van. Bizonyára ismerik a mondást: hátul líceum, elől múzeum. Én legalábbis lehangolónak tartom, (természetesen nem kell velem egyetérteni), ha egy 50 pluszos nő 20 évesnek képzeli magát és eszerint is öltözködik. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy ebben a korban nincs szükség kreativitásra, némi merészségre és főleg nem akarom azt mondani, hogy öregasszonyosan kell öltözni, de azt azért mondom, hogy tudni kell, mi áll jól nekünk, milyen az alkatunk, a stílusunk és melyek a színeink és éppen milyen alkalomra szeretnénk felöltözni.

A divattrendek mindenki számára nyújtanak megfelelő fazont, stílust és színt.

Új trendek szinte minden nap jelentkeznek – néha az utcán, de többnyire a divattervezők fejében. A divatvilág kifutóin megjelenő trendeket és a „nulla” méretű manökenek libegését tátott szájjal figyeljük, de ennek nincs köze a női valósághoz.  Azt se felejtsük el, hogy az ott látott ruhaköltemények nem 50 + -, hanem  18 + – osok számára készülnek.

Mi a hordható divat, az 50 pluszos, érett nők számára?

A trendekben megjelenő rövid szoknyák, feszes ruhák, „rongyos” farmerek, biker nadrágok vagy átlátszó blúzok, melltartó nélküli- vagy, alig takaró melltartó hatású topok illenek a húsz évesek világába, de nem az 50 év feletti nőkébe. A trendek egyes elemei azonban kis kreativitással társadalmilag elfogadhatóvá tehetők az érett nők számára is. Ha ez csak a színekről vagy a szövetekről szól, mint pl. az ultraibolya, vagy az anyagokról, pl. plisszé ruhákról, az viszonylag egyszerű kérdés, de a szabások, a hasítékok kérdése, már egy kicsit nehezebb. Továbbá az érett nők között, legalábbis Magyarországon, több már a 46, 48, 50 –es méretű. De ez sem baj. Az idei trendben szerepel például a nyomott állat minta, ami egyrészt dekoratív, másrészt sok fazon elbírja.

 

A tökéletes megjelenés 50 + os nők számára

Ne kísérletezzen, és óvakodjon azoktól a színektől, amelyek nem igazán állnak jól Önnek! (Egy korábbi cikkünkben már említettük, hogy a rosszul megválasztott szín öregít, unalmassá tesz, míg a jól megválasztott élénkít és fiatalít.) Egy 50 + os nő tudja, hogy mi áll jól neki. És ha az nem felel meg a legújabb divatnak, nem tragédia, fontosabb a saját stílusa. Egy-két divatos kiegészítő, merész bizsu és máris feldobta öltözetét. A mottó: hűnek maradni önmagunkhoz!  Elegancia igen, feltűnőség nem!

Végül, de nem utolsó sorban, zárjuk a cikket egy örök érvényű Armani idézettel:

Fotók: Pinterest.com

Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük