Egyéb kategória

Svájcisapka az ősz egyik örökzöld kiegészítője

Már hullik a fáról a sárga levél, de az idő igazán majd csak most kezd hűvösebbre fordulni. Előkerülnek a szekrények mélyéből a melegebb holmik, a sapkák, sálak, és a kesztyűk.  2019 őszi szezon visszatérő darabjai a poncho és a pelerin, a hosszú kabátok és vastag pulóverek. Ezekhez jól illik az örökké divatos fejfedő, az ősz jolly joker fejfedője, a svájci sapka, amit, egyébként csak mi nevezünk svájcisapkának, és nem Svájchoz, hanem a baszkokhoz van köze, eredetileg ugyanis baszkok viselték – eredeti neve béret basque.  Tőlük terjedt át Franciaországba, ez a kerek, gyakran ellenzővel készült, fejméretnél kicsit nagyobb átmérőjű sapka, ami mára a franciák, szinte nemzeti viseletévé vált. Ismert még a német barett és az angol beret elnevezés is.

 

 

E rövid kitérő után térjünk vissza napjaink svájcisapkájához, melyeket a divat változása szerint  díszíthetnek gyöngyökkel, rátétekkel, hímzéssel,felirattal, vagy perforálásokkal is. Ezek a kis baszk sapkák egyfajta franciás bájt kölcsönöznek viselőjüknek.  Anyagukat tekintve is sokfélék lehetnek. Míg eredetileg gyapjúból készült, ma már kötött, poliészter, velúr is lehet, de láttam már lurex, és flitteres változatot is.

 

Kicsik és nagyok, fiatalok és idősebbek egyaránt viselhetik ezt a sapka fazon, mely szinte minden öltözködési stílus, minden arcforma számára megfelelő kiegészítő lehet.  Persze különbségek vannak, hiszen a fiatalok más szettekhez és formában teszik fel a fejükre a svájcisapkát, mint az idősebbek.

 

Egy biztos, hogy ez a kis darab mindenki számára praktikus és kedves viselet.

Fotók: Pinterest

   Ács Klára

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük