Divat/Divathírek, Egyéb kategória, Szabadidő/Kultúra

Női szerepek egy képzőművész szemével. Öltöztetőbaba, mint képzőművészeti alkotás

Öltöztetőbaba, mint képzőművészeti alkotás

A minap megnéztem Csapó Ida képzőművész „Öltöztető baba – Öltöz(tet)ő nő” című önálló kamara kiállítását az RS9 Színház pince galériájában.

A cím több szempontból is felkeltette az érdeklődésemet. Egyrészt, mert évtizedek óta a divatszakmában dolgozom, és mindenre „ki vagyok hegyezve”, ami divat, ami ruha, másrészt gyerekkoromban nekem is kedvenc időtöltésem volt az öltöztetőbaba rajzolása, kivágása és ruhatárának megtervezése, megrajzolása és kivágása. De maga a NŐ téma is érdekelt, hiszen ma egyre többet hallani a női szerepekről, azok változásairól, a karrier, a család, a nőiség együttes megéléséről, és egyáltalán arról, hogy milyen ma az igazi NŐ? Milyen elvárásokat támaszt velük szemben a társadalom, a munkahely, a férfiak, a gyerekek és sorolhatnám tovább.

Ezeken túl a téma szokatlan feldolgozása is kíváncsivá tett, mert mi is állt a beharangozóban?  Ember nagyságú papírruhák, kollázsok, asszamblázsok, performanszok mutatják be a női szerepeket.

„…Stílustanácsadó barátnőm évekkel ezelőtt körberajzolt. Érdekes szembesülés volt ez a saját testemmel: körvonala, formája identitás megerősítő volt számomra….ember nagyságú papírruhákat készítettem női szerepekhez, identitás elemekhez  a saját személyes emlékezetemhez is kapcsolódva. Közben olyan kérdések vetődtek fel, amelyek más nők, de akár férfiak kérdései is lehetnek…” (Csapó Ida)

A kreatív ötletekkel teli szokatlan kiállításon a gyerekkortól napjainkig jelentek meg a kivágott papír ruhák, kollázsok és asszamblázsok egy-egy élethelyzetet, emléket szimbolizálva. A tárlat darabjai az újrahasznosítás jegyében készültek. A képzőművész hihetetlen anyagokat, többek között odaégetett rizst, paradicsom zöld szárát, régi iskolai kék csomagoló papírt és piros szélű vignettákat, régi párnákat, családi fotókat dolgozott fel az alkotásaiban az öltöztetőbabákon. Az emlékek között megjelenik a magánszféra, az anya, a házasszony, a dolgozó nő.

   

E rövid ismertetőt talán korábban kellett volna megírni, de aki meg szeretné nézni ezt a valóban rendhagyó kis tárlatot, az hétfő estig még megteheti, hiszen hétfőn 18 órakor lesz a finisszázs, melyen a tárlatvezetés mellett performanszok is szórakoztatni fogják a vendégeket.  Bővebb információt találhatnak Csapó Ida képzőművész face book oldalán. www.facebook.com/chi.csapo.ida

 

Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük