Divat/Szépség, Egyéb kategória

Spiritualitás az öltözködésben 2. Szimbólumok, jelképek

Spiritualitás az öltözködésben 2. Szimbólumok, jelképek.

 

Ha megkérdezzük, hogy milyen a jó öltözködés, általában a következő választ kapjuk: Feleljen meg az időjárásnak, az alkalomnak, a munkánknak, esetleg még hozzátesszük, hogy a testalkatunknak és lehetőség szerint készüljön természetes alapanyagból. Azt csak nagyon kevesen teszik hozzá, hogy segítse energiaellátásunkat, védje, vagy aktivizálja csakráink működését. Hogyan lehetséges ez? Jelképek, színek és öltözködés segítségével.

Szimbólumok, jelképek

Mielőtt rátérnénk a ruhadarabokra beszéljünk a szimbólumokról illetve a jelképekről, , melyek anélkül szövik át életünket, hogy észrevennénk. És ha észre is vesszük azokat, a jelentésüket csak nagyjából ismerjük.

Mi a szimbólum illetve a jelkép?

Röviden: mögöttes tartalommal rendelkező jelentéshordozó jelkép. Kicsit bővebben:

„ A jelkép sűrített gondolatok, sűrített teremtéskezdemények, amelyek igen nagy erővel rendelkeznek. Amikor magunkra veszünk, vagy a lakásunkban használunk egy szimbólumot annak minden finomerő szintű hatását élvezzük, vagy éppen nyögjük. érvényes bármiféle mintára, feliratra, akár értjük, akár nem.

A jelkép azonnal hatással van ránk és ez a hatás műszerrel is mérhető!

Bármilyen hihetetlen, akkor is hatással van ránk, ha nem látjuk, csak bekerül az erőterünkbe…” Ma sok olyan jelképpel, és felirattal találkozhatunk ruhákon, pulóvereken és kiegészítőkön, amelyek, már látványukban is negatívan hatnak. Gondoljunk csak a halálfejekre, ördögábrázolásokra , csontokra, vagy az olyan feliratokra, mint agressor, diabolo, wars stb.

Korábban már érintettük, hogy minden etnikumnak és minden vallásnak megvannak a saját jelképeik. A kereszt, eredetileg a természet kettősségét szimbolizálta, de később a kereszténység szimbólumává vált. A Dávid – csillag, a Lótusz virág, vagy a taoista yin – jang egyszerre jellemeznek vallást és etnikumot is.

Léteznek azonban általános érvényű szimbólumok is. Néhány példa: Kör, az Isten alapmintája, az abszolút semmi, ami képes arra, hogy bármit világra hozzon vagy visszavegyen. Pentagram, a tökéletesség, boldogság és a házasság jelképe. Négyszög, az összes teremtmény eredeti állapotát jelenti. Nap univerzális szimbólum. Háromszög, ami, ha felfelé fordított a jót, a szellemiséget, a tűz elemet, ha lefelé, akkor rosszat, a fizikai testet és a víz elemet szimbolizálja. Ez, a néhány példa azonban ugyancsak a jéghegy csúcsa, mert több kötetnyi irodalom található a szimbólumok, jelképek témájában.

Magyar jelképek

A magyar népművészet igazi tárháza a pozitív szimbólumoknak. A népi motívumok többsége nagy erejű, pozitív, isteni, teremtő szimbólum. Ősi rovásírásunk jelei a teremtés folyamatának szimbólumai. Leggyakoribb jelképeink: a forgó kerék, az egyenlő szárú kereszt, a körkereszt, a nyolcküllőjű kerék, a nagy „X” , a jobb és bal spirál és az ebből megrajzolható  indák, az istenszem, a kör középen ponttal, a rombusz, az oktaéder, a szív, a nap, a hold, a három -, hét -, és nyolc szirmú virág, az életfa, a világtengely, a szarvas, a griff, a turul, a búzakalász, a galamb, az alma és egy sor virág.

Virágok

Mivel leggyakrabban a virágokkal találkozunk, idézzük fel néhány virág szimbolikus jelentését!

A Matyó rózsa és a nyolcágú csillag ősi magyar jelképek, a lélek szimbólumai. A tulipán a nőiességet, termékenységet, a befogadást jelképezi, míg a férfi szimbóluma a szegfű. A rózsa utalhat a napra, óvó, termékenység varázsló, a kiteljesedett szerelmet jelképező virág. A gránátalma ugyancsak a termékenységet szimbolizálja. Az indák az élet folytonosságát, a lélek felemelkedését jelképezik. A liliom az ártatlanság és a halhatatlanság jelképe, ezért készül gyakran a menyasszonyi csokor és a gyászkoszorú is liliomból. A rozmaring szerelmi, néha anya-lánya kapcsolatot jelent. A fordított szív, a férfi nem jelölője, a „tökös” minta, ennek női megfelelője a szilvamag motívum.  A kör alakú rozetta általában 6 szirmú, (de lehet 8, 10, 12 is) a kozmikus világ szimbóluma, megjeleníti a Napot, de gyógyító erőt is tulajdonítanak neki. Említeni kell még az életfa motívumokat, melyek az ősi hitvilágból erednek, a régi hit világábrázolását rejti. Összeköti a túlvilágot, a földi világot és az alvilágot.

Ezek a motívumok, akár egyszerű, akár variációs megjelenésben, hímezve, vagy nyomott mintaként  díszíthetik ruháinkat, pólóinkat és így biztosan nem negatív energiák fogják terhelni szervezetünket és védhetjük csakráinkat.  Jelentősen segítene a romboló energiák kivédésében, ha újra felhasználnánk őseink tudását.

Források: Színia: Az öltözködés mágikus titka

www.uvegmuvesz.hu

wikipédia

  Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük