Egészség

MI AZ A GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG?

Alig 10 éve még igen kevesen tudtak róla, keveseket érintett, csak azok foglalkoztak vele, akiknek ez volt a betegségük, de mára már biztosan hallott róla mindenki, egyrészt a média révén, másrészt járványszerű elterjedése miatt.

A gluténérzékenység megnehezíti a mindennapokat, és a költségeket tekintve is hátrányt jelent. A gluténmentes étrend nagy odafigyelést kíván, és nagyobb összeget emészt fel, mint egy átlagos értrend. Hogy mi a gluténérzékenység és mi a gyógymódja? Egy életen át tartó, egyáltalán nem pénztárcabarát diéta, ráadásul a megfelelő élelmiszerek beszerzése időigényes feladat. Egyre többen szenvednek a gluténérzékenység gyógyíthatatlan típusától a cöliákiától (lisztérzékenység, gluténszenzitív enteropátia). Az emberek egy része öröklött glukénérzékenységre való hajlammal rendelkezik. Ebben az esetben öröklődő betegségről van szó, így ha a családban már van cöliákiás beteg, nagyobb a valószínűsége, hogy a többi családtagnál is megjelenik a betegség.Ezen kívül a lakosság jelentős része esik át nem cöliákiás gluténérzékenységen, azaz NCGS-en, ami  könnyebben gyógyítható típusa a betegségnek és nem öröklött, hanem általában az emésztőrendszert érintő hosszas antibiotikum-kúra valamint a glifozát nevű gyomirtószer használata a mezőgazdaságban felelősek a tünetekért.

Mi az a glutén és mi tartalmaz glutént?

A glutén a gliadin és glutenin fehérjékből álló összetett fehérje. A búza és hozzá hasonló szemes gabonák tartalmazzák. A glutén, régies nevén sikér egy keményítőhöz hasonló anyag, sokszor használja az élelmiszeripar állagjavításra, vagy import gyümölcsök bevonataként állagmegóvásra. A legfőbb gluténforrás a búza, szemeinek 80%-át teszi ki, ezen kívül nagy mennyiségben a rozsban, árpában, zabban található jelentős mennyiségű glutén, és ezek különböző formáiban és a belőlük készült élelmiszerekben.

A gluténérzékenység jelei

A gluténérzékenységhez legtöbben főleg hasfájást, emésztési panaszokat, hányingert és általános rosszullétet társítanak. A valóság azonban ennél sokrétűbb. Hasmenés, puffadás, zsírszéklet, memóriazavarok, koncentrációs nehézségek, alvászavarok, ingerültség, szájon belül kialakult sebek utalhatnak arra, hogy valaki allergiás a gluténre. A tünetek megjelenése a gyógyítható gluténérzékenységben szenvedőknél azonnali, míg a gyógyíthatatlan típusba tartozóknál sokkal később érzékelhető. Ha emésztési, székelési és közérzeti gondjaink vannak, puffadunk, sokszor érzünk hasi, gyomor és bélfájdalmat, mindenképpen forduljunk orvoshoz, a pontos diagnózis felállítása érdekében.

A gluténérzékenység tünetei és következményei

A gluténérzékenység mindkét típusa a bélbolyhok károsodására vezethető vissza. Az élethosszig tartó autoimmun betegségnél a szervezet képtelen feldolgozni a glutént, betolakodónak véli és ellenanyagot termel lényegében saját maga ellen. Ezek az immunanyagok károsítják, lebontják a bélbolyhokat, ezáltal komoly felszívódási zavarok, emésztési problémák, anyagcsere problémák és sokszor állandósult gyulladás alakul ki. Mindezek pedig különböző hiánybetegségekhez vezetnek. A gyógyítható gluténérzékenyeknél az antibiotikumos kúra tizedelte meg a bélbolyhokat, melyek pre- és probiotikumokkal, valamint megfelelő diétával rendbe hozhatók, azonban felismerése és kezelése nélkül ugyanúgy hiánybetegségek és rendszeres rosszullét lép fel.

Mivel főleg a zsírok szívódnak fel nehezen a károsodott bélfalon keresztül, a zsírban oldódó vitaminokból alig jut a szervezetbe. Súlyos következményekre lehet számítani, például a K-vitamin hiánya vérzékenységhez vezet. Az ásványi anyagok hiánya szintén rendkívül komoly egészségkárosodást hoz magával, arról nem is beszélve, hogy a zsírok és egyebek felszívódásának drasztikus csökkenése a szervezet éhezéséhez vezethet. a nem kezelt gluténérzékenység nőknél akár meddőséget is okozhat. Mivel a felszívódási gondok miatt a vérerekben lecsökken a fehérjeszint, a folyadék az érfalon keresztül a szövetekbe szivároghat, így alakítva ki ödémás panaszokat. Ez főleg a boka és lábfej környékén alakul ki. Sajnos ezt erősíti a vízvisszatartás, ami miatt a gluténérzékenyek tápanyaghiányos súlyvesztése mérleggel nem mindig észlelhető.

Gluténmentes ételek, alapanyagok

A gluténérzékenység az általánosan fogyasztott ételek jelentős részét kihúzza étrendünkből. A sima fehér vagy tönkölybúza vagy graham kenyér, a rozskenyér és ilyen jellegű egyéb péksütemények teljesen eltűnnek. Helyettük nem hagyományos lisztekből készült pékáru fogyasztható csak. Ez igaz a tésztákra is. Sajnos a különböző felvágottak, húskészítmények szintén kerülendők, ahogy a szószok, öntetek jelentős része is. Nyilvánvalóan kész vagy félkész ételeket, készítményeket sem fogyaszthatunk gluténérzékenyen, de még a csokoládék és egyéb finomságok listája is nagyon megcsappan. Ha alkoholokról beszélünk, akkor értelemszerűen kerülendő minden, ami gabona alapú vagy malátát tartalmaz. A tejtermékeknél szintén óvatosnak kell lenni és a különböző készítményeket, melyek nem natúr tej, túró, tejföl vagy sajt kategóriába tartoznak, sokszor a boltok polcain kell hagynunk. Fűszerezés terén is hasonló a helyzet. A friss vagy szárított fűszereket, zöldfűszereket szabad fogyasztani, azonban a fűszerkeverékek, ízesítők, leveskockák teljes mértékben kerülendők.

Mivel szervezetünk számára a rostok szükségesek, ügyelnünk kell a magas rosttartalmú gluténmentes ételek fogyasztására. Magas rosttartalmú a lenmag és lisztje, az amaránt és lisztje, de a quinoa, útifűmaghéj és lisztjeik is. Természetesen a zöldségek és gyümölcsök is magas rosttartalommal bírnak, így ezekből napi szinten nagyobb mennyiséget érdemes fogyasztani. Ehetőek önmagukban, köretként, párolva, turmixnak vagy krémlevesnek is.

Magas rosttartalmú gyümölcsök:

  • áfonya,alma, ananász, citrom, eper, görögdinnye, grépfrút, málna, mandarin, mangó, papaya, sárgadinnye, barack, szeder, cseresznye, szőlő, kivi, narancs, ribizli.

Magas rosttartalmú zöldségek: brokkoli, zeller, céklafélék, cikória, fehérrépa, cukkini, erős paprika, káposzta, fejes saláta, fokhagyma, karfiol, paradicsom, póréhagyma, retek, sárgarépa, spárga, spenót, uborka, vöröshagyma, zöldbab, kelbimbó, petrezselyemlevél.

 

Gluténmentes diéta, gluténmentes étrend

A gluténmentes étrend nem csupán az élelmiszerek helyes megválasztását jelenti. Bár már önmagában az is nehéz feladat, hogy feltérképezzük, mit ehetünk és mit nem, valamint ezeket hol tudjuk beszerezni és miként tudjuk elkészíteni, dolgunkat tovább nehezíti, hogy a tárolás és elkészítés is nagy körültekintést igényel. Ha nem gluténmentes étkező is van a családban/háztartásban, akkor mindenképpen meg kell oldani, hogy a gluténmentes ételek, összetevők, fűszerek, kiegészítők teljes mértékben el legyenek különítve az egyéb élelmiszerektől. Nem csak külön polcon, de külön szekrényben is kell tárolni őket, lehetőleg jól elzárva. Ezen kívül a konyhai eszközöket, gépeket is érdemes külön fenntartani a gluténérzékeny számára, hiszen egy minimális szennyeződés is rosszulléthez vezethet.

Annak, aki egész életében kénytelen a gluténérzékenység hozta szabályokhoz alkalmazkodni, mindez egy idő után rutinfeladattá válik. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy még a jól bevált élelmiszerek csomagolását is el kell olvasni. Ma már kötelező minden terméken feltüntetni, ha glutén tartalmaz, akár nyomokban is. Még annak is szerepelnie kell a csomagoláson, hogy ha a termék önmagában nem tartalmaz glutént, de olyan üzemben készült, ahol esetlegesen szennyeződhetett vele. Amennyiben egy terméken nem látjuk, hogy garantáltan gluténmentes, inkább ne kísérletezzünk vele.

A nem cöliákiás gluténérzékenység, mint írtuk, gyógyítható. A szigorúan betartott diéta mellett pre- és probiotikus kezeléssel idővel helyreáll a bélfal, megszűnnek a gluténérzékenység jelei és tünetei, lassan minden visszaáll a megfelelő működésre. A cöliákia azonban nem gyógyítható. Bár a kutatók dolgoznak a gyógyítására szolgáló gyógyszereken, eredmény még nem született, így sajnálatos módon a lisztérzékenyeknek jelenleg csak a gluténmentes étrend követése az egyetlen lehetőség.

A gluténérzékenység egyik típusa sem apróság. Rövid távon is visszafordíthatatlan károsodásokat szenvedhet szervezetünk, ha nem orvosoljuk időben a bajt. Fontos már az első árulkodó jelek észlelésekor kivizsgáltatni magunkat. Amennyiben nem vagyunk tisztában vele, hogy most csak múló rosszulléttel van-e dolgunk vagy valami állandó probléma lappanghat a háttérben, mindenképpen forduljunk szakemberhez. Az időben elkezdett gluténmentes életmód gyorsan helyreállítja közérzetünket és bár étkezésünk sosem lesz a régi, mi magunk újra az egészségesek mindennapjait élhetjük rosszullétek, hiánybetegségek nélkül.

A legfontosabb, hogy keressünk olyan pékséget, amelyek nem élesztővel, hanem kovásszal sütik a kenyeret, már több ilyen is található!

Forrás: Táplálkozási Tanácsadó Blog.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük