Egészség

ÉBRESZTŐ EMBEREK!

Klímaváltozás, ökológia lábnyom, globális felmelegedés, széndioxid-kibocsájtás, erdőirtás, üvegházhatás, szemétsziget, tengerszint-emelkedés,…., nap mint nap találkozunk ezekkel a fogalmakkal, de a legtöbben mégsem tudjuk, mit is jelentenek, vagy legyintünk egyet az újabb hírek hallatán, hiszen mi egymagunk amúgy sem tehetünk semmit. De mi van akkor, ha mégis lehetünk egyénileg környezetvédők úgy, hogy annak valódi hatása is lehet?

Kell-e nekem egyáltalán a környezetvédelemmel foglalkoznom?

Itt élünk Magyarországon, a globális felmelegedésből annyit érzékelünk, hogy van pár forróbb nap nyáron, és talán annyira nem hideg a tél. Tengerszint emelkedés? Kit érdekel? Itt, a Kárpát-medencében biztonságban vagyunk. Szemétsziget az óceánban? Nem én dobtam oda a műanyag palackot, sőt én még szelektíven is gyűjtöm a hulladékot, ezzel máris többet tettem, mint sok millió ember a világon. Erdőirtás? Mi innen nem sokat látunk ebből. A környezetünkben sok erdő van, és a médiából is hallani, hogy hány új fát ültetnek minden évben. És amúgy is, én egyedül mit tehetnék ennél többet, ami tényleg hatással van bármire is?

Mit jelent  a fenntartható fejlődés?

A következői: „úgy elégítsük ki az igényeinket, és valósítsuk meg  fejlődésünket, hogy közben ne veszélyeztessük a jövő generációk lehetőségét arra vonatkozóan, hogy ők is kielégíthessék  saját szükségleteiket”. 

Vagyis: éljük úgy a jelenünket, hogy gyermekeink jövője is biztosítva legyen!

A legtöbben úgy gondoljuk, ami rajtunk múlhat, nem több, mint a szelektív hulladékgyűjtés vagy a kevesebb autóhasználat. Pedig ha jobban utánajárunk a kérdésnek,  világossá válik, hogy a lehetőségeink egyáltalán nem olyan korlátozottak. Még tíz évvel ezelőtt a fenntarthatóság ötletét sem vették ilyen komolyan. Mára azonban lakosság körében  megnőtt a fenntarthatóság és a környezettudatosság iránti érdeklődés és az ötlet ma már globálissá vált. Odafigyelhetünk arra, mit fogyasztunk, mit vásárolunk, mennyit utazunk…. és ezekhez a kérdésekhez tudatosabb hozzáállással jelentősen csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat.

Számtalan módja van, hogy te, igen TE! segíts  a Föld nevű bolygónkat megvédeni!

11 dolog, amelyen változtatva Te magad is hozzájárulhatsz környezetünk és Földünk védelméhez:

1. Újrahasznosítás

Az újrahasznosítás az egyik legjobb dolog, amit megtehetsz a fenntarthatóság növelése érdekében. Az újrahasznosított anyagokból készült termékek újrahasznosítása és vásárlása  messzemenő előnnyel jár. A ház megtisztításával és a régi háztartási hulladék újrahasznosításával azonnal tisztább házat és némi extra pénzt kaphatsz. Újrahasznosított anyagokból történő termékvásárlás esetén a kör bezárul. Az újrahasznosítás csökkenti a nyersanyagtermelő ágazatokra nehezedő nyomást, csökkenti a bányászatot, valamint az ásványok kinyerésével, szállításával és feldolgozásával kapcsolatos üzemanyag- és egyéb költségeket. Emellett értékes hulladék- lerakóhelyet takarít meg.

2. Változtass vásárlási szokásaidon, légy  megfontoltabb!
Környezetbarát tisztítószerek, fenntartható áruk és szolgáltatások kiválasztásával változtathatsz eddigi beszerzési gyakorlatodon. Gyűjts információkat és vásárolj tájékozott módon. Mielőtt vásárolnál valamit, gondold át, valóban szükséged van-e rá? Példa erre a hűtőszekrényben tárolt, még fel nem használt étel.  Ez az első lépés az élelmiszer-pazarlás elkerülése érdekében. Ha nincs feltétlenül szükséged egy termékre, először használd fel azokat, amelyek már otthon megvannak. Olvasd el az összetevőket, és ellenőrizd, hogy az ételeket fenntartható módszerekkel készítették-e? Támogatja-e a termék a környezetet és az ökoszisztémát? Számos terméket, különösen a tisztítószereket, környezetbarát címkével látják el. Hasonlítsd össze a különféle termékeket, és ellenőrizd, hogy a megfelelő márkát választottad-e,  fenntarthatóság szempontjából. Kerüld az olyan termékeket, amelyek túlcsomagoltak, ezek csak növelik a hulladék mennyiségét.Ha nagyobb kiszerelésben vásárolsz, a csomagolási hulladék mennyisége is csökken.

3. Legyen saját konyhakerted, vagy vásárolj kistermelőktől

A szupermarketekben  vásárolt ételek hosszú utat járnak be, mire a polcokra kerülnek. Olyan folyamatokon mennek keresztül, a termesztéstől, műtrágyázástól kezdve, a szállításig, tartósításig, melyeket a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetünk fenntartható módszereknek és az egészségünket sem szolgálják megfelelő módon a sok tartósítószer és színezékek használata miatt. Segíthet a „szénlábnyom” csökkentésében és a negatív környezeti hatások csökkentésében, ha saját ételeit termeszti a hátsó udvaron. A zöldségek ültetése a háztáji kertben sok előnnyel jár. Nem tartalmaznak vegyi anyagokat és növényvédő szereket, újrahasznosíthatod a konyhai hulladékaidat műtrágyaként, és élvezheted a saját kertedben a frissen termesztett zöldségeket. Ez nagyszerű módja annak, hogy  szabadban lehess, testmozgást végezz, és összehozza családodat.

Ha erre nincs lehetőséged, vásárolj hazai kistermelőktől ezzel is támogatod az itthoni gazdaságokat.

4. Csökkentsd a hulladék mennyiségét

Az USA-ban előállított élelmiszerek kb. 50% -a soha nem éri el a fogyasztók asztalát. A szállítás, a csomagolás és a forgalmazás során vész el. Az élelmiszerek egy részét a fogyasztók is elpazarolják, miután megvásárolták, majd eldobják. Gondolj az étel előállításához, elosztásához és tárolásához pazarolt energiára és erőforrásokra! Több ezer liter vizet használnak az öntözéshez, és rengeteg gázt és energiát pazarolnak el a szállítás és tárolás során is. Az élelmiszer-pazarlás csökkentése jelentősen segítheti a környezetet, és gazdaságilag észszerű megtakarítást jelentene.

A hatékony hulladékgazdálkodás szintén fontos tényező a negatív környezeti hatás csökkentésében és a fenntarthatóság előmozdításában. A három kulcsszó a csökkentés, az újrafelhasználás és az újrahasznosítás, amelyek jelentősen csökkenthetik a globális hatást, megőrizhetik a természeti erőforrásokat, csökkenthetik a szennyeződést és csökkentik a szénlábnyomunkat.

A szénlábnyom azt mutatja meg, hogy egy cég tevékenysége, egy ember életmódja vagy egy termék életciklusa nyomán mennyi közvetlen és közvetett széndioxid kerül a levegőbe
A hulladék minimalizálásának első lépése az, hogy csak a szükséges termékeket vásárolja meg. Kerüld a túlzott csomagolást, és mindent, amit lehetséges, hasznosíts újra! A háztartási szemetet is el kell különíteni az újra felhasználható dolgoktól, mielőtt bármit beledobnál a kukába. A konyhai hulladékok nagy része felhasználható a kertben, a bútorok, elektromos készülékek vagy régi ruhák nagy része újjávarázsolható vagy újrahasznosítható. Ha nincs szükséged valamire,  adományozd el.

5. Figyeld a közüzemi számlákat

A közüzemi számla csökkentése nem feltétlenül igényel előzetes beruházást, és valójában van néhány egyszerű trükk. Ha magas elektromos vagy vízszámlát látsz, próbáld meg kideríteni, nincs-e szivárgó cső vagy csaptelep annak hátterében, vagy elégtelen szigetelés egy régi készülékek miatt. Jelentősen csökkentheted az energiaszámlákat, ha szigetelteted a házadat,  kicseréled az összes hibás készüléket és szerelvényt. Ne felejtsd el kikapcsolni a világítást és a légkondicionálót, amikor elhagyod a helyiséget. Az olyan apró dolgok, mint a készülékek kihúzása, ha nincs használatban, vagy ablakaid bezárása, amikor a fűtés vagy légkondicionálás be van kapcsolva. Hosszú távon jelentős különbséget jelent az energiamegtakarítás, a környezeti lábnyom csökkentése szempontjából, és a számláidon is  meg fognak jelenni. Nagyobb léptékben és hosszabb távon segítenek csökkenteni a globális hatást és a szénlábnyomokat is globális szinten.

6. Vásárolj energiatakarékos készülékeket

Fokozatosan cseréld le az összes régi háztartási készüléket energiatakarékos készülékekre. Hosszú távon kifizetődik! Az energiahatékony készülékek jobban vannak szigetelve és energiát takarítanak meg, például új vízmelegítők, termosztátok, hőszivattyúk, légkondicionáló, mosógépek stb. Ha otthoni ajtókat és ablakokat vásárolsz, keresd az Energy Star besorolást és egyéb energiamegtakarítási jellemzőket.

7. Komposztáld a konyhai hulladékot

Próbálj minél több ételt elfogyasztani, vagy úgy főzni, hogy minél kevesebb felesleg keletkezzen és alkalmazz okos maradék-főzési ötletet, amelyeket a népszerű szakácskönyvek kínálnak. Bármilyen felhasználhatatlan nyers hulladék kiváló komposzttrágyaként szolgálhat a kertedben. Kerüld a vegyi műtrágyák használatát, a környezetre gyakorolt negatív hatások csökkentése érdekében!

8. Telekocsi vagy  használd gyakrabban a tömegközlekedést

Ezáltal csökkented a szállítási költségeidet, kevesebbet költesz benzinre. és csökkented autód szén-dioxid-kibocsátását. Ha például mindannyian busszal utaznánk dolgozni,  nagy hatással lenne városunk levegőminőségére.

9. Ültess fákat

Több fa és növény ültetése számos környezeti, gazdasági és társadalmi előnnyel jár. A fák javítják  a levegő minőségét, mivel abszorbeálják a szén-dioxidot, felszabadítják az oxigént,  élelmet és árnyékot adnak nekünk. Egy normál méretű fa kb. 150 kg széndioxidtól  képes megtisztítani a levegőt, miközben  egész évben oxigént termel   az emberek számára. A fák az üvegházhatásokkal szemben is küzdenek, csökkentik a fűtésre és a hűtésre gyakorolt nyomást, és ezzel energiát takarítanak meg. A fák megszabadítanak minket az éghajlati változásoktól, a természeti katasztrófáktól.

10. Használj újrahasznosítható zacskókat

Az eldobott műanyag élelmiszerbolti zacskók hulladéklerakókba vagy a környezet más részeibe kerülnek. Ezek megfojthatják azokat az állatokat, akik beleragadnak ezekbe, vagy megtévesztheti őket élelmiszer-tartalmuk miatt. Ezenkívül eltart egy ideig, amíg a táskák lebomlanak.

11. Támogasd a fenntarthatóságért küzdő szervezeteket

Keress saját környezetedben nonprofit szervezeteket, amelyek előmozdítják a fenntarthatóságot, és csatlakozz ezekhez a csoportokhoz. Számos olyan szervezet létezik, amely elősegíti a fenntarthatóságot és a környezettudatosságot az interneten keresztül. Könnyedén bekapcsolódhatsz és segítheted ezeket a szervezeteket a fenntarthatóság előmozdításában. Néhány fenntartható szervezethez való csatlakozás és segítségnyújtás nagy előrelépést jelenthet a helyi közösségek, a társadalom és a környezet szempontjából egyaránt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük