Divat/Divathírek, Divat/Szépség, Egyéb kategória

Dodó és a divat

9 éves kislány véleménye a divatról

 „A divat nem holmi cicomaság, hanem mindig a kor követelményeinek, a korszellemnek megfelelően alakul.” (Vischer) Az aktuális divat tehát az élet minden területére hatással van, különösen az öltözködésre. Míg a történelem kezdetén az „öltözetként” használt állatbőrök elsősorban a hideg ellen védtek, a társadalmak kialakulása során évszázadokon keresztül az egyén társadalmi státuszát voltak hivatottak kifejezni, addig ma már hírt adnak a viselők életérzéséről, életstílusukról, lelki állapotáról. Ne felejtsük el, a ruha mindig hamarabb szólal meg, mint a viselője. Ezt sajnos sokan nem veszik komolyan.

Jártamban-keltem nézem az embereket és sokszor az a benyomásom, hogy egyáltalán nem figyelnek sem a divatra, sem arra mi áll jól neki. Ha ez sok felnőttnél így van, vajon mi a helyzet a gyerekeknél? Hogyan szemlélik a divatot, a felnőttek öltözködését? Érdekli őket ez egyáltalán? Nos, igen. Érdekli, sőt tudatosan választják meg, hogy mit akarnak felvenni, ami nem ritkán konfliktust is okoz a gyermek és a szülő között.

Kíváncsi voltam arra, vajon Dodó, egy, 3. osztályos, 9 éves kislány hogyan vélekedik az öltözködésről, a divatról és 9 kérdést tettem fel neki.

Íme a válaszok:

„1. Általában fontosnak tartod az emberek öltözködésében a divatot?

 – Igen, mert az szép és jól néz ki.

2. Te, mint kiskamasz a saját hétköznapjaidban hogy viszonyulsz a divathoz.

Szeretek az iskolába is szépen felöltözni.

 3. A ruhatárad összeállításakor a divatot, a praktikumot, a márkát, vagy a barátaid, osztálytársaid véleményét veszed figyelembe?

A barátaim véleménye nem fontos, amit kiválasztok, az általában Anyának és nekem is tetszik.

4. A korosztályod (+/ – 2 év) öltözködésében milyen jelentőséggel bír a divat?

– Vegyesen viszonyulnak a divathoz, van, akiket jobban érdekel, van akiket kevésbé.

5.  Mi a véleményed a felnőttek öltözködéséről.

 – Értékelem, ha a felnőttek is divatosan öltözködnek.

6. Milyen öltözködési stílust szeretsz? Sportosat, klasszikus elegánst? Romantikust? Etnikai elemeket tartalmazó összeállításokat?

A sportosat és az elegánsat, illetve a sportosan elegánsat, ez attól függ, hogy hová megyek? A sportosat, ha kirándulni megyek, sportosan elegánsat, ha a suliba és elegánsat, ha meghívnak egy szülinapi buliba, vagy egy esküvőre megyek anyuékkal.

7. Örömet okoz számodra az öltözködés?

Igen, szeretek öltözködni és mindig előre kigondolni, mit vegyek fel.

8. Amikor elmész valahová nagy gonddal állítod össze az öltözékedet?

– Igen mindent felpróbálok és csak utána döntöm el, mit vegyek fel?

 9. Melyek a Kedvenc színeid?

Lila, rózsaszín, krém fehér, kék, fekete /nadrág/ terepszínű

És végül, de nem utolsó sorban nézzünk néhány példát Dodó ruhatárából!

Az elmaradhatatlan farmer, az enyhén trapézvonalú fekete nadrág a három különböző színű és fazonú dzsekivel három hangulatot áraszt. A lila dzseki, zöld baseball sapkával piros szíves pólóval és farmerral kicsit merész színkombináció, de éppen ettől vidám és fiatalos és vagány. A fekete biker dzseki farmerral már inkább a kamaszok ruhatárába illik, de hozzá társított visszafogott farmer és póló visszavisz a kiskamaszok világába. A kék farmer kiskabát a szürke pólóval, fekete nadrággal és rózsaszín cipővel vagány, de mégis tipikusan kislányos atmoszférát  teremt.   

Szerencsére volt már idén néhány már-már nyarat idéző napunk, így bepillanthattunk Dodó nyári ruhatárába is. Természetesen nem hiányzik a ruhatárból a rövid, rojtos szegélyű farmer, ami különböző karakterű pólókkal vagy akár, mint esetünkben egy szép kis hímzettel is párosítható. Néhány éve hódítanak divatban a színek és virágok. Erre látunk két példát. A baseball sapka vagány, stílustörő kiegészítő, a piros pántos kánikularuha a babával ismét a kislányok bájos világába röpít.

Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük