Divat/Divathírek, Divat/Szépség, Egyéb kategória

NAVONA Fashion és a fenntartható divat

Néhány éve egyre gyakrabban találkozunk a fenntartható divat kifejezéssel, amely része lett a környezeti és társadalmi fenntarthatóság filozófiának, mozgalomnak. De mit értünk e fogalom alatt?

Fenntartható divat

Nos, a fenntartható divat alatt a divat egész rendszerének kezelését: etikusságot, méltányosságot és átláthatóságot értünk. Milyen alapanyagokat használunk, kik készítik a ruhákat, mennyi hulladékot termelünk, hogyan hasznosítjuk azokat és végül, de nem utolsó sorban, hogyan érinti ez a vásárlókat? Emellett azonban foglalkozni kell az egymástól (látszólag) független társadalmi, gazdasági, kulturális, ökológiai tényezőkkel is.  Bár, szerintem a fenntartható divatban elsősorban a textil – és ruhaiparnak, valamint a kereskedelemnek kellene főszerepet játszania. Sok nagy multi cég be is látja a felelősségét ebben a kérdésben és igyekszik változtatni gyártástechnológiáján, illetve nagyobb teret biztosít az innovációnak. Ennek ellenére természetesen nem vitatható a magán szektor, a polgárok, a fogyasztók felelőssége sem.

Tehát, egy termék akkor készül fenntartható módon, ha a környezetre gyakorolt káros hatása a lehető legkevesebb, könnyen újratermelhető és ehhez még hozzájárul az etikusság, ami pedig azt jelenti, hogy a gyártó cég semmilyen módon nem okoz fizikális, vagy mentális sérülést embereknek és állatoknak, és nem gyerekeket foglalkoztat.

A divattervező és a fenntarthatóság

Vegyük szemügyre közelebbről ezt a témát! Mit kell tennie egy divattervezőnek ahhoz, hogy kollekciója eleget tegyen a fenntarthatóság kritériumainak? Nem hiszem, hogy csupán, a régi ruhák átszabása, hulladék anyagok házilagos újra felhasználása csupán a feltétele annak, hogy egy tervező eleget tegyen a fenntarthatóság kritériumainak. Nyilván ez is helyes, de hosszú távon és üzletileg nem lehet ez a fő megoldás.

NAVONA Fashion a fenntarthatóság jegyében

A NAVONA Fashion évek óta készíti szebbnél szebb kollekcióit a fenntarthatóság jegyében. Nem véletlen, hogy a tulajdonos/tervező Megla Rózsa a fenntartható divat nagykövete. Nemcsak kollekcióit, de hétköznapi életét is a fenntartható jövő szellemiségében éli. Vegetáriánus, és törekszik arra, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után.

2019-ben egyedüli magyar divatmárkaként mutatta be a nemzetközi 4. Global Sustainable Fashion Week-en kollekcióját, ami egy mérföldkő volt divattervezői életében. Ruhái alapanyagai  különlegesek voltak: eredeti kékfestő – az UNESCO/ Világörökség része – , ramy – egy több ezer éves alapanyag -,  suhogó selymek, rusztikus felületű  lenek,  lágy esésű cupro, lebegő, áttetsző organza, print nyomott selymek, pamutok… A kis manufaktúra, – ahol készültek a ruháik – fennmaradása fontos, mert így lehetne átörökíteni a kézműves fortélyokat.

A tervező előszeretettel használja a magas minőségű természetes alapanyagokat: kasmírt,  gyapjút, bőrrel kombinált szöveteket, selymeket, organzákat, pamut-selyem keverékeket, melyeket sajnos ma már nehéz beszerezni. A városi lét napi ruhatárát viszi mindig a kifutóra, olyan egyedi szabásvonalú öltözeteket és kiegészítőket, melyet minden Nő boldogan visel.

kékfestő

Kapszula kollekció

Ezekből  a természetes, minőségi alapanyagokból kapszula kollekciókat is tervez, illetve készítenek, mely összeállítások lehetővé teszik, hogy a kvázi kollekció darabjainak kombinálásával, azaz ugyanazon néhány ruhadarab – beleérve a kiegészítőket is – kombinálásával egy hétig minden nap új, elegáns megjelenést lehet elérni. A jó minőségnek és divatos, de mégis egy kicsit klasszikus fazonoknak köszönhetően a ruhák több évig hordhatóak, eleget téve ezzel a „slow fashion”  (lassú divat) filozófiájának.

A modellek szabásánál a terítékrajzot úgy készítik, hogy a lehető legkevesebb anyaghányad veszteség képződjön – ez egyébként pénzügyileg sem utolsó szempont. Persze, a nulla veszteség nem érhető el, kivéve, ha zero waste ötlettel készül el a ruha. Ami kevés hulladék mégis keletkezik, azt megpróbálják maguk újra hasznosítani, vagy odaadják iskoláknak, óvodáknak, hogy a textilekből barkácsolhassanak a gyerekek, a kisebb darabokat pedig patchwork kézimunkázók kapják.  

A kollekció darabjait helyben, hazai munkaerővel – sokszor maga a tervező is beáll a sorba – készítik. A jó ár – érték aránynak köszönhetően, annak ellenére, hogy egyedi darabokról beszélünk, ruháik, öltözeteik, kiegészítőik mindenki számára elérhetők.

Jó szívvel ajánlom a NAVONA Fashion-t, ahol a tervezővel személyesen találkozhatnak, aki megtervezi és elkészíti az alkalomhoz illő öltözetet.

,,A NAVONA NŐ könnyed sikkes ellenállhatatlan, Őnekik tervezem a ruhákat” – Megla Rózsa divattervező  

SZALON, 1054 Budapest, Hold utca 21. III. em. +36 209 511 939  

www.navona-fashion.com

Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük